PROJECT

Architecture

PJ.103

 

  • Commission.
  • Program: Housing, Offices, Commerce, Parkings.
  • Site: Tirana, Albania.
  • Surface: 51.090 m2.
  • Budget: –
  • Client: Private.
  • Collaboration with: Studio Archea
  • Chronology: 2012-2018.
  • Definitive and Construction Design.

 

This project for a mixed commercial residential complex is located in a central area of ​​Tirana, resulting, by location, size and shape, as a new urban icon for the Albanian capital.

In approximately 40,000 m2 there are commercial spaces, tertiary and residences of various sizes, all arranged in two towers of 23 and 27 respectively, extruded from a basement permeable at the urban ground floor.

Four underground levels host a parking for more than 400 cars, while the junction levels between the two emerging volumes, featuring a large commercial hall overlooking the upper section balconies, define an important collective space, compact outside but more diaphanous inside, as if a covered square.

The façade treatment, homogeneous in the systematic approach but also careful in customizing individual spaces, is characterized by the use of an external grille that amplifies the urban value of the building.

This structure has many functions, from the structural one of lay-outing organically loggia and balconies that surround the building, to that one of designing a vertical garden which, disproportionately distributed according to the character of apartments, achieves to create a green mantle where the rhythm of the modules and the typology of the essences will result in heterogeneous colours and textures.